zorg-voor-nieuwkomers-72-x-20-in-2

Samen werken aan betere zorg voor nieuwkomers

Nieuwkomers in Nederland, waaronder ongedocumenteerden, asielzoekers, vluchtelingen en arbeidsmigranten, vormen één van de meest kwetsbare groepen binnen onze samenleving. Vaak staan zij voor grote uitdagingen in de gezondheidszorg en hebben zij andere gezondheidsrisico’s die voortkomen uit hun land van herkomst en migratiegeschiedenis.

Een ingewikkeld zorgsysteem, culturele verschillen, taalbarrières en angst voor uitzetting maken het moeilijk om de juiste zorg te krijgen. De toegang tot zorg hangt vaak af van hun nationaliteit en woonplaats, wat leidt tot schrijnende ongelijkheden.

De zorg voor nieuwkomers vergt een specifieke aanpak, waarbij cultuursensitiviteit en inclusiviteit centraal staan. Met als doel samenwerking te bevorderen en obstakels in de zorg aan te pakken, hebben wij samen met verschillende partijen het symposium Zorg voor Nieuwkomers georganiseerd en de handout Zorg voor Nieuwkomers in Beeld samengesteld.

Deze pagina bevat informatie en handvatten voor zorgprofessionals, beleidsmakers en iedereen die zich inzet voor en geïnteresseerd is in betere zorg voor nieuwkomers in Nederland.

 

Symposium Zorg voor Nieuwkomers

80d63982-f44f-49d8-94e5-92b29a16558f

Op 9 oktober 2024 vond de eerste editie van het symposium Zorg voor Nieuwkomers plaats. Meer dan 100 zorgprofessionals, beleidsmedewerkers en andere belangstellenden in betere zorg voor nieuwkomers in Nederland samen.

Tijdens deze inspirerende en zeer geslaagde dag hoorden wij keynotes, panelgesprekken en interactieve parallelsessies over onderwerpen zoals zorg voor ongedocumenteerde patiënten, de rechten van arbeidsmigranten, mentale gezondheidszorg voor nieuwkomers, geboortezorg voor asielzoekers en nog veel meer!

Lees hier meer over de succesvolle eerste editie van het symposium Zorg voor Nieuwkomers.

Handout Zorg voor Nieuwkomers in Beeld

voor

Naar aanleiding van het symposium, hebben wij de handout Zorg voor Nieuwkomers in Beeld opgesteld. Dit is een eerste versie van een overzicht van alle partijen die zich inzetten voor de zorg voor nieuwkomers in Nederland.

Ons doel is om samenwerking te bevorderen en obstakels in de zorg aan te pakken. We updaten deze handout jaarlijks en nodigen iedereen uit om hun organisatie aan te melden.

Ontdek welke organisaties zich inzetten voor een inclusieve en toegankelijke gezondheidszorg voor nieuwkomers.

Bekijk de handout hier

Asylum Information Database (AIDA)

screenshot-2024-10-24-at-12-08-01

De Asylum Information Database (AIDA) wordt beheerd door de European Council on Refugees and Exiles (ECRE) en verzamelt informatie over hoe asielprocedures, opvang, en detentie zijn geregeld in 23 landen, waaronder 19 EU-landen en 4 niet-EU-landen.

Het doel van AIDA is om asielbeleid in Europa te verbeteren en de situatie van asielzoekers te ondersteunen. Dit gebeurt door het verstrekken van betrouwbare informatie en hulpmiddelen die kunnen helpen bij belangenbehartiging en juridische processen. In de database vind je onder andere rapporten over de situatie per land, vergelijkende analyses, onderzoeksbezoeken en juridische samenvattingen. Deze gegevens bieden belangrijke inzichten in hoe asielsystemen werken en wat de huidige trends zijn.

Ga hier naar de database

Documentaire Dokter Co

310694736-427179859564149-4799143655488047356-n

De documentaire Dokter Co volgt de tachtigjarige dokter Co, die door Amsterdam fietst om vluchtelingen te bezoeken die illegaal verblijven in vervallen garages en leegstaande gebouwen. Deze mensen hebben geen toegang tot professionele medische zorg, maar dokter Co biedt hen verpleging en een luisterend oor. De omstandigheden waarin ze leven zijn zwaar, met problemen zoals alcoholmisbruik en conflicten. De documentaire onderzoekt wat dokter Co drijft om zich onvoorwaardelijk in te zetten voor deze kwetsbare groep mensen, ondanks de vele uitdagingen die hij tegenkomt.

Bekijk de documentaire hier

 
worldmap-grey

Contact

Kenniscentrum Global Health (KCGH)
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht
ofni.[antispam].@kcgh.nl

KVK 78717590

KCGH

Kenniscentrum Global Health is opgericht door de NVTG en het OIGT met als doel global health kennis toegankelijk en bruikbaar maken ten behoeve van de Nederlandse gezondheidszorg.

KCGH wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees hier onze privacyverklaring

 

Blijf op de hoogte via e-mail!


Beveiligingscode Beveiligingscode