Wereldwijd hebben 5 miljard mensen geen toegang tot essentiële chirurgische zorg. Global Surgery is de gezamenlijke inzet om chirurgische zorg te verbeteren, vooral in regio’s met weinig middelen, zodat deze betaalbaar, veilig en tijdig kan worden verleend. De chirurgische zorg van een land kan niet worden vergeleken met de simpele distributie van een medicijn. Van toegang tot het ziekenhuis en de uitgeruste operatiekamer met opgeleide specialisten tot adequate nazorg: al deze elementen zijn essentieel voor chirurgische zorg. Deze complexe interactie is een weerspiegeling van een functionerend gezondheidszorgsysteem, daarom draagt verbetering van chirurgische zorg bij aan de welvaartsstandaard van een land. Met de juiste prioritering van chirurgische zorg kunnen we de gezondheid gerelateerde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (VN) nastreven.
Gelukkig wordt Global Surgery door een groot aantal zorg professionals omarmd en ruim 150 daarvan begaven zich naar Essen, Duitsland van 8 t/m 12 oktober. Aldaar vond het European Global Surgery Congress plaats, georganiseerd door Deutsche Gesellschaft für Globale- und Tropenchirurgie (DTC), Netherlands Society for International Surgery (NSIS) en Global Surgery Umbrella. Tijdens dit inspirerende congres kwamen geïnteresseerden uit 42 verschillende landen bij elkaar om de huidige stand van zaken en de toekomst te bespreken. De eerste stappen werden gezet tijdens de pre-conference workshops, onder bezielende coördinatie van Ellen Reuling. Middels hands-on workshops zoals basics of open fractures, acute abdomen, gasless laparoscopy (GILLS) en neurosurgery: when there is no CT scan werd een platform gecreëerd voor de deelnemers om nieuwe technieken te ontdekken, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Na 3 dagen intensieve workshops begon de conferentie. In de openingslezing door professor Bruce Biccard, arts, onderzoeker en schrijver van het boek Safer Surgery for Africa, werden alle deelnemers met hun neus op de harde feiten gedrukt, en werd het vuurtje in iedereen nog meer aangewakkerd: er is werk aan de winkel. In de sessies die volgden kwamen succesverhalen over interactie met traditional healers, discussies over task sharing, creatieve technische ontwikkelingen, en een kritische beschouwing van NSOAPs aan bod.
NSOAPs (national surgical obstetric anesthesia plans) zijn uitgewerkte nationale doelstellingen waardoor opleiding en geldstromen beter gericht kunnen worden. Deze worden lokaal opgesteld, vaak in samenwerking met partners zoals G4 alliance (waar NSIS lid van is) en de WHO. Indicatoren worden in de loop der jaren gemonitord, bijvoorbeeld percentage van de bevolking dat binnen 2 uur een ziekenhuis kan bereiken waar laparotomie verricht kan worden, aantal specialisten, perioperatieve mortaliteit en risico op onbetaalbare zorgkosten. Aan de hand hiervan hebben lokale en internationale collega’s houvast om aan de slag te gaan op gebied van training en onderzoek.
Het Global Surgery Netwerk, waar de DTC en NSIS deel van uitmaken, groeit. Alle deelnemers gingen na het congres uiteen met nieuwe energie, ideeën en vrienden. De komende jaren zullen wij de elkaar blijven ontmoeten en de lessen die we onderweg leren met elkaar delen. Wees welkom in 2025 op het congres Innovations in Global Surgery in Malawi of in 2026 op het Global Surgery Netwerk Congress in Tanzania.
Contact
Kenniscentrum Global Health (KCGH)
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht
ofni.[antispam].@kcgh.nl
KVK 78717590
KCGH
Kenniscentrum Global Health is opgericht door de NVTG en het OIGT met als doel global health kennis toegankelijk en bruikbaar maken ten behoeve van de Nederlandse gezondheidszorg.
KCGH wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Lees hier onze privacyverklaring.
Blijf op de hoogte via e-mail!